Visie

Dit bekende Chinese gezegde betekent “Hoger klimmen, verder kijken”.

Nederlanders staan ook in China bekend om hun affiniteit met talen.

China is een land met zowel vele mogelijkheden als issues.

Door de snel-groeiende economie, de Olympische spelen in Beijing en de kwestie van de mensenrechten is China een veelbesproken onderwerp in de media. Dit is logisch, maar geeft toch een beperkt beeld van China en haar bevolking.

Een toenemende groep mensen in het Westen wil meer te weten komen over hoe het nu eigenlijk is in het China van vandaag. Hierbij past het leren van de taal en kennismaken met de cultuur uitstekend: ik zou zelfs willen zeggen dat dit een essentiele eerste stap is.

Het is dan ook van belang dat u deze kennis in uw eigen land - niet alleen op academisch niveau - kunt opdoen.

Dit is mijn persoonlijke motto. Er staat letterlijk “kennis zee geen grenzen”, en kan vertaald worden als “de zee van de kennis is onbegrensd”.

Je kunt altijd iets nieuws leren. De vraag is of je het belangrijk vindt.

Iedereen heeft zijn eigen redenen om Chinees te leren. Er zijn er die het doen voor hun werk, terwijl anderen een extra dimensie willen geven aan hun reis naar China. Bij sommigen is de motivatie een uitbreiding van de familie door een nieuw Chinees familielid. Er zijn ook cursisten die simpelweg meer willen weten over China en haar bevolking, waar anderen juist vooral geďntereseerd zijn in het Chinese schrift. Allemaal mooie motivaties.
Ooit heeft een cursist gezegd dat hij het leren van Chinees als hersengymnastiek beschouwt. Een prachtige uitspraak!