Wie ben ik

Mijn naam is Haiyan Jiang en ik ben geboren en getogen in China. Ik heb veel leservaring in het taalonderwijs en kennis van het bedrijfsleven.

Ik ben mijn loopbaan als docent begonnen aan een MBO vlak bij mijn geboorteplaats in de provincie Hunan in Zuid-China. Hier gaf ik Engels aan jongeren die een technische studie aan het volgen waren.

Na mijn huwelijk met een Nederlander ben ik naar Shanghai verhuisd waar ik een enerverende tijd heb beleefd.

Daar heb ik onder andere Chinese les aan anderstaligen gegeven bij MachMandarin BV en Engelse les bij English First aan Chinese managers werkzaam bij buitenlandse bedrijven.

In 2000 ben ik samen met mijn man naar Nederland verhuisd. Hier heb ik Nederlands geleerd en veel kennis opgedaan van de Nederlandse samenleving en cultuur. In 2004 heb ik de draad weer opgepakt en ben begonnen met het lesgeven aan Nederlanders, anderstaligen, derde generatie Chinezen in Nederland en aan bedrijven in de omgeving. Hiervoor heb ik mijn eigen lesmateriaal ontwikkeld.

Daarna heb ik 4 jaar Chinese les gegeven aan het Veluws College (voortgezet onderwijs) in Apeldoorn. In 2008 heb ik voor deze school een excursie naar Beijing georganiseerd en begeleid. Sinds 2006 verzorg ik ook de Chinese les voor de Volksuniversiteit ROC Aventus in Apeldoorn en werk ik voor Edufax B.V. als freelance docent Chinees en Engels.

In januari 2012 begon ik te werken bij het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. In maart 2012 heb ik een werkreis georganiseerd naar Shanghai met als doel een uitwisseling met een Chinese school in Shanghai te verkennen.

Naast het lesgeven heb ik ook namens deze school deelgenomen aan het landelijke pilot-project Chinees. Dit project was verantwoordelijk voor het vastleggen van het curriculum voor eindexamen Chinees in Nederland.

In juli 2013 heb ik mijn eerstegraads bevoegdheid voor het vak Chinees bij ICLON, aan de Universiteit Leiden, gehaald.

Sinds september 2013 verzorg ik de Chinese lessen voor het PCBO in Apeldoorn.

Lesgeven is een roeping voor mij. Hierin kan ik mijn enthousiasme, mijn gedrevenheid en mijn creativiteit ten volle uiten. Ik verheug me altijd enorm over de vooruitgang die mijn leerlingen maken en voel tegelijkertijd hoe ik zelf ook meegroei. Dit geeft mij de inspiratie om verder te gaan en beter te worden.

Ik hoop dat u de uitdaging met mij aangaat.